Yeni Adaylar



1-) Bölümün ismi diğer üniversitelerde farklı olup neden TAÜ’ de Enerji Bilimi ve Teknolojileri ismindedir?

Enerji Bilimi temeline dayanan bölümlerin Alman üniversitelerinde ismi "Energiewissenschaft (Enerji Bilimi)" Energietechnik (Enerji Teknolojileri) veya Energiewissenschaft und Technologie "(Enerji Bilimi ve Teknoloji)" olarak geçer. Ülkemizde enerji bilimine dayalı lisans programları genellikle Enerji Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği isimleri ile açılmışken, üniversitemizde ilgili bölüm Enerji Bilimi ve Teknolojileri ismi ile açılmıştır.

2-) Enerji Mühendisliği ile Enerji Bilimi arasındaki fark nedir?

Enerji bilimci, enerji dönüşüm süreçlerini inceleyip bu prosesleri kimya, fizik, termodinamik, biyokimya gibi birçok bilim dalı bilgisiyle irdeleyen kişidir. Bu alan kapsamında ağırlıklı olarak elektrik üretimi, ısı proses ve tesis işletimine yönelik çalışılır. Enerji Bilimi ve Enerji Mühendisliği kavramları arasında belirli bir oranda fark olmasına rağmen Türkiye’deki diğer üniversitelerde bulunan Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü ve Enerji Bilimi Teknolojileri bölümlerinin ders içerikleri büyük oranda örtüşmekte olup ve ilgili bölümlerden mezun olan öğrencilerle benzer donanıma sahip olabilmektedir.

3-) Enerji Bilimi nedir?

Enerji Bilimi esasında enerji dönüşümlerini ve proseslerini irdeleyip inceleyen bilim dalıdır. Enerji evrenin tüm ölçülerinde akmakta olup çok küçük kuantum mertebesinden ve gezegenimizin biyosferine kadar çok geniş kapsamlı bir disiplindir. Kimya, fizik, termodinamik, biyokimya gibi çeşitli bilim dallarını içermektedir. Ayrıca enerjinin bir formdan başka bir forma değişimleri sırasında meydana gelen tersinir veya tersinmez yönelimleri ve değişimleri sırasında enerji üretme, depolama gibi olayları kapsamaktadır.

4-) Enerji Bilimi ve Teknolojileri programı neyi hedeflemektedir?

Enerji Bilimi ve Teknolojileri Bölümü YKS-SAY puan türüne göre öğrenci alan ve TAÜ’de eğitim dili %100 Almanca olan bir lisans programı olup 2021 - Güz Dönemi’nde eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Eğitim ve öğretimde bölümümüzün birincil hedefi öğrencilerin enerjinin modern dallarında genel ve sağlam bir altyapıya kavuşmalarını sağlamaktır. Dolayısıyla Enerji Bilimi ve Teknolojileri lisans programında ağırlıklı olarak Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Güneş Enerjisi Sistemleri, Termodinamik, Akışkanlar Mekaniği, Isı Transferi dersleri verilmektedir. Bunun yanında teknolojinin ihtiyaç duyduğu sayısal beceriler ve mühendislik kısmının; fizik, matematik ve programlama gibi derslerle güçlendirilmesi hedeflenmektedir.
5-) Mezun olunca hangi sektörlerde iş bulabilirim?

Enerji Bilimi ve Teknolojileri Bölümü mezunları, enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve kullanılması alanlarında tasarımcı ya da uygulayıcı olarak sahada, akademik alanda veya araştırma merkezlerinde geniş yelpazede iş bulma olanağına sahiptir.

6-) Enerji Bilimi ve Teknolojileri bölümünde hangi dersler verilecektir?

Eğitim boyunca verilen derslere aşağıdaki bağlantıya tıklayıp öğretim planı tablosundan ulaşabilirsiniz.
https://ebt.tau.edu.tr/ogretim-plani

7-) Lisans programınızın yurtdışı avantajları nelerdir?

Enerji Bilimi ve Teknolojileri bölümümüz, partner üniversitelerimiz ile "Çift Diploma" imkânı üzerine çalışmaktadır. Ancak resmî anlaşmanın imzalanması ve durumun somutlaşmasının önümüzdeki seneler içinde gerçekleşmesi öngörülmektedir. Ayrıca, ülkemizdeki diğer üniversitelerde olduğu gibi yurtdışında başka bir üniversitede Erasmus programı ile öğrenim görme imkânı bulunmaktadır.

8-) Staj hakkında bilgi verebilir misiniz?

Lisans programında öğrencilerin bir zorunlu staj yapması gerekmektedir. Staj, koşullar sağlandığı takdirde ve kontenjan dahilinde yurtdışındaki partner üniversitelerimizde yapılabilirken ülkemizde enerji alanında üretim ve işletme faaliyeti olan bir firmada da yapılabilir.

9-) Yurtdışı eğitim ve stajlarda burs imkânı var mı?


Gerekli koşullar sağlandığı takdirde ve kontenjan dâhilinde öğrencilerimizin burslu bir şekilde Erasmus programı ile yurtdışı eğitime gitme imkanı bulunmaktadır. Bu hususta yurtdışı eğitim ve staj yapmak isteyen öğrencilerimizin ağırlıklı genel not ortalamasının (AGNO) yüksek olması önerilmektedir.
https://int.tau.edu.tr/erasmusogrenci-ogrenim-hareketliligi

10-) Türk Alman Üniversitesinde laboratuvar imkânları nasıldır? Araştırma yapmak isteyen öğrencilerin kendi projelerini çalışabilecekleri ortam ve izin var mıdır? Ayrıca üniversitedeki araştırmacıların yürüttüğü projelere lisans öğrencileri dâhil olabiliyor mu?

Araştırma Laboratuvarları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUAM) bünyesinde bölümümüze ait bir araştırma bir de öğrenci laboratuvarı bulunmaktadır. Derslerimizin önemli bir çoğunluğu laboratuvar uygulamaları içermektedir ve bu laboratuvar dersleri deneyler eşliğinde burada işlenmektedir. Hâlihazırda öğrenci laboratuvarlarımızda küçük gruplar halinde laboratuvar dersleri verilmektedir. Bu dersler için gerekli cihaz ve donanım bulunmaktadır. Bireysel olarak, öğrenciler 3. sınıftan itibaren üniversitemizde bulunan hocaların araştırma alanlarında çalışmalara katılabilirler. Ayrıca kendi önerdikleri projeleri, hocaların izni ve danışmanlığı dâhilinde laboratuvarlarda yürütebilmektedirler.

11-) Almanca dil seviye yeterliliği için hangi belgeler kabul edilmektedir?

Muafiyet sağlayan belgelere http://sfl.tau.edu.tr/muafiyet-saglayan-dil-belgeleri linkinden ulaşabilirsiniz. Dil seviyesi yetersiz olduğu takdirde üniversite başlangıcında girilecek sınav ile öğrencinin kuru belirlenir ve belirlenen kura göre öğrenci hazırlık sınıfına başlar.

12-) Türk Alman Üniversitesinde kaç yıl Almanca hazırlık eğitimi programında öğrenim görülmesine izin verilir?


Hazırlık sınıfında normal öğrenim süresi bir yıl (iki yarıyıl) olup, azami öğrenim süresi iki yıldır (dört yarıyıl). İkinci yılın sonunda öğrenci hazırlık sürecini başarıyla tamamlayamaz ya da yabancı dil hazırlık sınıfı sonunda gerçekleştirilen sınavda yeterli puanı alamazsa başka bir üniversitede Türkçe programlara geçiş yapmak durumunda kalır.

13-) Mezun olduğumda hangi ünvana sahip olacağım?

Bölümümüzün mezunları “Enerji Bilimleri ve Teknolojileri Lisans Mezunu” unvanına sahip olmaktadır.

14-) Enerji Bilimi ve Teknolojileri Almanca bir bölüm olduğu için yazmam halinde zorlanır mıyım? Almanca zor mudur?

Diğer tüm bölümlerde olduğu gibi bölümümüzde öncelikle akademik başarı hedeflenir. Almanca bilgi seviyenizin eğitim görmeniz için yeterli olmadığı durumda hazırlık sınıfı okuma imkânınız bulunur. Almanca bilgi seviyenizin üniversitemiz derslerini takip edebileceğiniz bir duruma gelmesi hazırlık kursu süreci ile sağlanmaktadır.
Üniversitemizde verilen bir yıllık Almanca hazırlık eğitimi pek çok öğrenciyi günlük diyalog kurabileceği ve akademik seviyede dersleri izleyip takip edebileceği bir seviyeye ulaşır.

15-) Türk Alman Üniversitesi Kampüsüne ulaşım zor mu?

Kampüsümüz Beykoz İlçe Merkezine yakın olup, İstanbul’un her noktasından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Anadolu Yakası’nda bulunan Kavacık Sapağı durağına 11 km mesafededir. Kavacık’a ulaştıktan sonra çeşitli toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Kampüsümüze ulaşım için detaylı bilgiye üniversitemiz ana sayfasından ulaşabilirsiniz. Ayrıca eğitim dönemlerinde Kavacık’tan kampüse gelen 15TA kodlu İETT seferi de bulunmaktadır.

16-) Kampüs bölgenize yakın KYK yurtları veya özel yurtlar var mı?

Beykoz bölgesinde Anadolu Hisarında, Anadolu Hisarı KYK Kız Öğrenci Yurdu devlet yurdu olarak hizmet vermektedir. Ayrıca kız öğrenciler için okulumuz içerisinde hizmet veren Kız Öğrenci Apartı bulunmaktadır. Bunun dışında Beykoz Bölgesinde Özel Yurtlar bulunmaktadır. 
Üniversite ana web sayfamızda öğrencilere sunulan imkânlar ve üniversite genelini ilgilendiren sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

17-) Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) ile Enerji Bilimi ve Teknolojileri bölümüne kayıt olabilir miyim? Başvuru için hangi belgeler gerekli?

Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://int.tau.edu.tr/tr linkinden ulaşabilirsiniz.